Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
A dupla falú kulacs ideális választás a frissítő italok tárolására

A dupla falú kulacs ideális választás a frissítő italok tárolására

Ha valaki hosszabb utazásra készül, akkor mindenképpen célszerű vinni magával folyadékot. Aki például házi készítésű teát vagy szörpöt szeretne vinni, vagy forrásvizet fogyasztana, annak célszerű beszereznie egy strapabíró palackot, például egy dupla falú kulacsot.

Bár a célnak, nevezetesen hogy tároljuk valamiben a folyadékot, látszólag sok minden megfelel, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból készült eszközben tesszük ezt. A következőkben rávilágítunk arra, hogy miért ideális választás egy dupla falú fém kulacs, és milyen aggályok merülhetnek fel más kulacsok esetében.

A dupla falú fém kulacsok előnyei
A webáruházunk kínálatában kapható, rozsdamentes acélból készült, dupla falú fémkulacsok Food Safe minősítéssel rendelkeznek. A kupak belsejében lévő tömítés BPA-mentes, és garantálja, hogy csepegésmentesen záródjon a kulacs.

A külső és belső falvastagsága 0,4-0,4 milliméter. A két fal között 3 milliméter vákuumszigetelés gondoskodik arról, hogy a hideg italok akár 24 órán át hidegen tudjanak maradni. A meleg italok 12 órán keresztül képesek megőrizni a hőmérsékletüket.

Ezeknek a kulacsoknak 500 milliliter, azaz fél liter az űrtartalma. Akár nyári, akár téli kirándulásról van szó, bírja a strapát, ugyanis 0 és 96 Celsius-fok között hőálló. Fontos azonban tudni, hogy mikrohullámú sütőbe, mosogatógépbe és fagyasztóba nem szabad tenni, mivel tönkremegy, és magában a háztartási a gépben is kárt tehet.

Rozsdamentes acél kontra alumínium
Míg a bevonat nélküli rozsdamentes acél egészségügyi szempontból jó választás, ugyanis abból elvileg semmilyen vegyi anyag nem kerülhet az italba, más anyagoknál már nem ilyen ideális a helyzet. Ugyanakkor egyes kutatások szerint a savas anyagokból, mint a kóla vagy a citromos tea, valamennyi fém kioldódhat. Víz esetén azonban gyakorlatilag elhanyagolható a kioldódó mennyiség.

Ijesztő ugyanakkor, hogy az alumínium bevonatú kulacsokban megtalálható az epoxigyanta, ami hormonkárosító hatással rendelkezik. Az ilyen kulacsokból több BPA jut ki, mint például a polikarbonát palackokból.

Így viselkednek a különféle műanyagok
A 7-es, azaz PC műanyag sokáig elterjedt volt. Ez egy átlátszó, plexiszerű kemény anyag, ám kiderült, hogy például a citromos tea hormonrendszert károsító biszfenol-A-t (BPA)-t szabadít fel magából a palackból. Kis mennyiségben is kockázatos anyagról beszélünk, amely ráadásul rákkeltő hatással rendelkezik. A cukorbetegség, az asztma és szívbetegség kialakulását is elősegítheti.

Az 5-ös, azaz PP műanyag opálosan átlátszó, sokszor a fenti műanyag adalékanyagmentes alternatívájaként javasolják. Egy kőolajiparból származó termék, ami környezetvédelmi aggályokat vet fel, ugyanakkor káros anyagok elméletileg nem tudnak kijutni az ilyen palackokból.

Az 1-es, azaz a PET palack a legelterjedtebb. Sokan az ásványvizes palackokat használják kulacsként, ami kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hiszen úgymond ingyen van, legalábbis egyszer már kifizette az ember az árát. Kevés adalékanyagot tartalmaz, ám ki tudnak azok jutni a palackból. Egy magyar kutatás a hormonrendszerre káros hatású ftalát-vegyületeket mutatott ki, amelyek kis mennyiségben előfordulhatnak a PET-palackokban lévő folyadékokban.

Amennyiben kérdése van a dupla falú fémkulacsok vagy más termékek kapcsán, írjon ügyfélszolgálatunknak bizalommal!
Előző cikk Milyen a jó öltözőszekrény?
Következő cikk Ezért nem mindegy, milyen egy férfi munkanadrág