Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Amit a KPE cső hőállósága kapcsán tudni érdemes

Amit a KPE cső hőállósága kapcsán tudni érdemes

Mielőtt rátérnénk a KPE cső hőállóságára, nem árt tisztázni, mit jelent egyáltalán a KPE cső. Ez egy népszerű, gyakran használt rövidítés, ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy mit is takar a szóban forgó mozaikszó.

A KPE a cső anyagának minőségére utal. A KPE jelentése kemény polietilén, így tehát a KPE cső jól ellenáll az őt érő behatásoknak, amit a nagy sűrűséggel bíró polietilénnek köszönhet. A KPE csövek voltaképpen inverzei az LPE csöveknek, amelyek könnyűek, sűrűségük pedig kicsi. Vannak persze a két véglet között másfajta csövek is, ám erre most nem térünk ki.

E helyett vizsgáljuk inkább meg, hogy a KPE csövek, azaz a magas szakítószilárdsággal rendelkező csövek kapcsán mi helyzet!


A KPE csövek alkalmazása és tulajdonságai

Az öntözéstechnika esetében megkerülhetetlen a KPE csövek alkalmazása. A beszerelésük villámgyorsan megoldható gyorskötő idomokkal. Sok esetben egy tekercs KPE csövet 100 méteres kiszerelésben árulnak, ám nálunk 6, 50 és 100 méteres kiszerelésben is megvásárolható számos KPE cső. Az öntözéstechnikában azért kedvelik kiváltképp ezt az anyagot, mert könnyen meg lehet munkálni és szerelni.

A KPE csövek ivóvíz továbbítására is alkalmasak. Csatlakozáshoz használható a KPE gyorskötő idomok mellett tompahegesztés, tokos fúziós hegesztés és elektrofúziós hegesztés is. Szennyvíz továbbítására ugyancsak alkalmasak ezek a típusú csövek. Miután a KPE csövek korrózióállóak és vegyszerállóak, így vegyipari területen is lehet őket használni.

A KPE csövek esetében az adatlapjukon feltüntetésre kerül a kiszerelés mellett az is, hogy milyen nyomáshoz való. A Kosárba helyezés előtt kell kiválasztani, hogy 6 bar, 10 bar vagy éppen 16 bar nyomást bíró csőre van szükség.

Méret tekintetében létezik 20, 25, 32, 40, 50, 63, 75, 90, 110, 125, 140, 160, 180 és 200 milliméteres KPE cső is. Számos különféle KPE idom fajta kapható: van toldó-javító, egyenes szűkítő, T-idom, hollandi vagy hollander egyenes és könyök, továbbá könyök, menetes könyök, menetes T-idom, megfúró idom is rendelhető.

műanyag cső

A KPE cső hőállósága

Minden esetben célszerű KPE cső vásárlása előtt tájékozódni arról, hogy milyen hőállóságú az adott cső. A termékek adatlapjáról kiderül ez a fontos információ.

Rendeltetésszerű használat mellett akár -40 Celsius-foktól plusz 60 Celsius-fokig használhatók e csövek, élettartamuk pedig elérheti az 50 évet. Nem feltétlenül igaz ez azonban minden egyes KPE csőre. Vannak olyan csövek, amelyek ennél szűkebb hőmérsékleti tartományban képesek ellátni feladatukat.


A KPE csövek használatának előnye

Sokrétű felhasználhatóságuk tartósságuknak és időállóságuknak köszönhető. Miután rendkívül rugalmasak és sokszínű módon összeilleszthetők, stabil vezetékhálózati konstrukciókat lehet kiépíteni belőlük.

Megoldható az is, hogy a föld felszínén történjen a kiépítés, és csak utólag kerüljenek a csövek a munkaárokba. Ez kivitelezés szempontjából sokkal költségtakarékosabb.


Kérdése van? Szívesen segítünk!

Bár igyekeztünk minden fő tudnivalót összeszedni a KPE csövek hőállósága kapcsán, valamint általánosságban a KPE csövekről, mégis előfordulhat, hogy maradt valamilyen megválaszolatlan kérdése. Amennyiben így van, vagy éppen segítségre van szüksége a megfelelő KPE cső vagy ahhoz kapcsolódó termék kiválasztásában, írjon ügyfélszolgálatunknak egy e-mailt még ma! Igyekszünk a lehető leghamarabb válaszolni kérdésére.
Előző cikk Amit a festőszalag használata kapcsán tudni érdemes
Következő cikk Milyen villámzáras mappát válasszunk?