Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
A tanuló vezető tábla megfelelő elhelyezése

A tanuló vezető tábla megfelelő elhelyezése

A gépjárművezetéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítását jellemzően egy tanteremben kezdte többségünk. Megismertük a KRESZ alapjait, majd miután a közlekedés alapszabályaival képbe kerültünk, csak azt követően vezettünk ténylegesen személyautót. Alighanem kevesen gondoltunk akkor arra, hogy milyen módon van elhelyezve a tanulóvezető tábla az autón. Lekötött bennünket az, hogy az úton tartsuk a kocsit, lehetőleg ne üssünk el senkit, ne menjünk neki semminek, és az autó se fulladjon le.

Idővel aztán a vezetés automatikussá válik, de sokan szeretnék mégis jelezni a közlekedés többi résztvevője számára, hogy nem rendelkeznek túl nagy rutinnal a vezetés kapcsán. Megvannak a megfelelő eszközök erre, az egyik legpraktikusabb módja ennek egy tájékoztató tanuló vezető matrica beszerzése.


Nem árt az óvatosság

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer vásárolnak drága pénzen egy személyautót, akkor azt úgy dekorálják ki kívül-belül, ahogy csak szeretnék. Valójában ez a gondolkodás meglehetősen távol van a valóságtól.

Természetesen nem tiltott, hogy az autó belterét úgy szereljük fel, hogy az minél praktikusabb legyen, és egyúttal minél inkább szolgálja a kényelmünket. Vannak azonban olyan szabályok, amiket érdemes betartani, mert akár egy mezei közúti ellenőrzésénél is problémánk adódhat, ha fittyet hányunk a jogszabályokra.


Nem mindegy, hova kerül a tanuló vezető tábla

Az aktuális rendelet szerint egy autó vezetőteréből minden esetben be kell tudni látni az utat előre és oldalra is. A szabály szerint a visszapillantó tükröknek lehetővé kell tenni, hogy az autó mellett mindkét forgalmi sáv belátható legyen, akkor is, ha netán tolatni kell az autóval.

"T" tanuló vezető tábla

Gyakorlatilag a vezetőülésből szemmagasságban csak az autó olyan elemei takarhatják a kilátást, amik nélkülözhetetlenek. Ilyen az ajtó- valamint az ablakoszlop, a szélvédő, az osztóléc, valamint az ablaktörlő lapátja.

Az is le van írva, hogy az autó szélvédőjén és az ablakain tilos olyan matricát, feliratot vagy bármilyen tartozékot elhelyezni, ami zavarja a kilátást. Nem számít zavarónak a maximálisan tíz centiméteres nagyságú, szélvédő alsó sarkában lévő felirat, ábra vagy tartozék. Ezeket érdemes figyelembe venni, mielőtt tanuló vezető táblát vagy friss jogsis sofőrre felhívó figyelmeztető matricát helyezünk el az autónk üvegfelületein. Nézzen körül a létesítményüzemeltetés kategóriánkban, és válassza ki a megfelelő jelzőtáblát.


Erre érdemes még figyelni

Egy gépjárművel kapcsolatos kiegészítők és dekorációk kapcsán tudni kell, hogy alapvetően nem szabad világító vagy fényvisszaverő kivitelű feliratot, táblát vagy jelzést elhelyezni csak akkor, ha erre rendelkezünk külön engedéllyel. Igaz ez a tanuló vezető táblákra is.

Meglehetősen szubjektív a megítélése annak a szabálynak, amely szerint semmilyen olyan díszt vagy kiegészítőt nem lehet elvileg elhelyezni az utastérben, ami a járművezetőt zavarja. Elméletileg ugyanis egy visszapillantóra akasztott autóillatosító is akadályozhatja a szabad kilátást. Valójában azonban nem túl életszerű, hogy ilyesmiért megbírságoljon valakit a rendőr egy közúti ellenőrzést követően.

Ha szigorúan értelmezzük a szabályt, akkor egy gyerekülés mellé elhelyezett napfényvédő is zavarhatja a kilátást, átlátást, igaz, csak menet közben. Persze papíron joga van a rendőrnek egy ilyen kiegészítőt eltávolíttatni a sofőrrel.

Amennyiben kérdése van valamilyen autós kiegészítő vagy tábla kapcsán, keresse ügyfélszolgálatunkat bizalommal!
Előző cikk Hasznos irodai kellékek
Következő cikk Válassza a célnak legmegfelelőbb asztali prospektustartót!