Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Amit a “dohányzásra kijelölt hely” tábla kapcsán tudni érdemes

Amit a “dohányzásra kijelölt hely” tábla kapcsán tudni érdemes

A 2020-as év eleje óta érvényben van egy rendelet, amely azt hivatott szabályozni, hogy milyen módon, milyen táblával lehet jogszerűen mutatni azt, ha dohányzásra alkalmas egy hely. A “dohányzásra kijelölt hely” tábla fontos eleme, hogy szerepelnie kell rajta a 06 80 200 493-as telefonszámnak, amennyiben az hivatalos, nyilvános helyen történik elhelyezésre.

Mit mond a jogszabály a “dohányzásra kijelölt hely” tábla kapcsán?

Már 2013. március 1-jén életbe lépett egy olyan kormányrendelet, amely azt a célt szolgálja, hogy pontosan milyen módon kell kijelölni azt, ha egy terület dohányzásra kijelölt helynek számít. Magyarországon rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak mind a dohánytermékek forgalmazása, mind azok fogyasztása kapcsán. Mindezekkel a nemdohányzók védelmét szerette volna elősegíteni a kormány.

A szabályok betartását, a feliratok jogszerűségét és meglétét rendszeresen ellenőrzik a járási kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézményei. Fontos, hogy minden helyet vagy helyiséget, de még a közterületeket is egyértelmű jelzéssel vagy felirattal kell megjelölni, s így van ez a dohányzásra kijelölt helyek kapcsán. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy hova, milyen tábla kerül kihelyezésre, hacsak nem a birtokunkon belül szeretnénk kijelölni egy dohányzásra alkalmas területet a vendégeink, ismerőseink számára.

A hivatalos táblák kapcsán kitétel, hogy a Dohányzásra kijelölt hely felirat mindenképpen piros színű kell, hogy legyen, a többi felirat a meghatározás szerint viszont fekete színű. A szövegek méretére is van kitétel, az előbbi szövegnek minimálisan 30 pt Helvetica Boldnak szükséges lennie, utóbbinak pedig 18 pt minimális méretet kell elérnie.

tilos a dohányzás   tilos a dohányzás

Nem elég a magyar nyelv, az előhívó szám is lényeges

A magyar nyelvű tájékoztatás mellett angol, német, francia és orosz nyelven is tájékoztatnia kell a táblának az embereket. Arra vonatkozóan nincs megkötés, hogy magának a jelzésnek vagy a feliratnak milyen anyagból kell készülnie, ám a fentiek betartása kapcsán nincs mérlegelési lehetőség, a jogszabálynak szigorúan meg kell felelnie a táblának. Ugyanakkor érdemes arra gondolni, hogy bár jogilag bármilyen anyagú lehet a tábla, egy papíralapút hamar tönkretesz az eső vagy a pára, érdemes tehát valamilyen strapabíróbb anyagban gondolkodni, mint például egy festett vinil műanyag. Ez azért is praktikus, mert nedves ruhával könnyen tisztítható.

A 2018-as jogszabály-módosítás értelmében nem a 40-es kék szám az előhívó szám, hanem a 80-as zöld szám.


Mikor jöhet szóba egyszerűbb tábla?

Azt már tisztáztuk, hogy milyen esetekben kell ragaszkodni a hivatalos táblákhoz. Vannak azonban olcsóbb táblák is webshopunk kínálatában, amik jóval kedvezőbb áron kaphatók, ám nyilvános helyen nem használhatóak.

Ezeket el lehet helyezni akár egy családi ház udvarán, ha tudjuk, hogy rokonaink, ismerőseink egy része füstmentességre vágyik, de tudjuk, hogy várható olyan vendégek érkezése, akik mindenképpen szeretnének bizonyos időközönként rágyújtani. Természetesen egy magánbirtok udvarán nem szükséges minden nyelven figyelmeztetni a látogatókat a szabályok betartására, bőven megteszi egy jól látható felirat vagy egy piktogram arra vonatkozólag, hogy hol szabad dohányozni és hol célszerű kerülni azt a nemdohányzók védelme érdekében.


Kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat bátran!

Előző cikk Válassza a célnak legmegfelelőbb asztali prospektustartót!
Következő cikk Így érdemes szerszámtárolót választani