Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Ezek a kellékek szükségesek a tökéletes csepegtető öntözéshez

Ezek a kellékek szükségesek a tökéletes csepegtető öntözéshez

Csepegtető öntözés számos előnnyel bír. A víz és a tápanyag villámgyorsan eljut a növényekhez, ráadásul az ideális levegő-víz arány miatt sem kell aggódnunk. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen rendszer igazán kényelmes öntözést tesz lehetővé. A csepegtető öntözés egy konyhakertben éppúgy megállja a helyét, mint egy kisebb mezőgazdaságban. Lássuk tehát, hogy milyen elemekből épül fel egy ilyen rendszer.

Milyen típusú csepegtető öntözési rendszerek léteznek?

A csepegtető öntözés egy igen tág fogalom, ami többféle eljárást és megoldást is magába foglal. A leginkább elterjedtnek a felszíni csepegtető számít, ahol 16 vagy 22 mm-es, több helyen is perforált csövet használnak.

Ennek ellentéte a szintén népszerű és széleskörűen használt föld alatti csepegtető öntözés. Ebben az esetben a csövek a föld alatt futnak, méghozzá nagyjából 20 cm-es mélységben.

A csepegtető szalag a lakossági felhasználásban kevésbé elterjedt, ugyanakkor a mezőgazdaságban gyakran használják, elsősorban kukorica esetében. A hosszan elterülő, egyenes szalagok telepítése és fenntartása is igen gazdaságos.

Bármilyen rendszert szeretne kiépíteni, érdemes szétnéznie csepegtető öntözési termékeink között, ahol minden fontos alkatrészt és kiegészítőt megtalál. És hogy mire lehet pontosan szüksége? Továbbolvasva ezt is megtudhatja.

A csepegtető öntözési rendszer legfontosabb elemei

A rendszer legfőbb része természetesen maga a cső vagy adott esetben a szalag. Napjainkban a cső terén a PVC-ből készült termékek számítanak a leginkább elterjedtnek, a méret tekintetében azonban hatalmas a szórás. Döntés előtt tehát mindenképp érdemes alaposan utánajárni, hogy az adott növény és terület milyen csövet igényel.

Kifejezetten jó választásnak számítanak a korszerű UV-álló csövek, hiszen ezek élettartama jelentősen hosszabb, mint a hagyományos változatoké. Egy komplett csőrendszer cseréje márpedig idő- és pénzigényes feladat.

A geotextil nem “kötelező része” a csepegtető öntözésnek, sokszor azonban elkerülhetetlen a használata. Különösen akkor, ha a talaj vízmegtartó képessége gyenge. A geotextil sokat javít a helyzeten, így például a tökéletes pázsithoz mindenképp szükségünk lesz rá.

Következő lépésben a vezérlőegységet kell beszereznünk, ha automata rendszert szeretnénk. Illetve nem feledkezhetünk meg a szelepekről sem, melyek a víz áramlásáért felelősek.

Szűrő és csepegtető gomba

Ahogy már említettük, fontos, hogy a csepegtető öntözési rendszer élettartama minél hosszabb legyen, illetve a lehető legkevesebb karbantartást igényelje. Ebben nyújtanak hathatós segítséget a rendszerbe épített szűrők, melyek segítenek megtisztítani a vizet a különböző szennyeződésektől.

Ez nemcsak a csepegtető öntözőrendszer számára biztosítja a zavartalan működést, de gondoskodik arról is, hogy a növények mindig elegendő mennyiségű vízhez juthassanak.

Végül nincs más hátra, mint beszerezni a webshopunkban is kapható csepegtető gombákat. Ezek az apró, mégis elengedhetetlen eszközök feladata az, hogy a vizet eljuttassák a növényekhez. Mindenképp gondoljuk végig vásárlás előtt, hogy pontosan hány kiállást tervezünk, vagyis hány gombát szeretnénk a rendszerbe integrálni.

A csepegtető öntözés akár DIY, vagyis csináld magad projektnek is kiváló, hiszen némi kézügyességgel saját kezűleg is könnyen kiépíthetjük. Amennyiben pedig tanácsra lenne szüksége, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot.
Előző cikk Gondoskodjon a higiéniáról egyszer használatos gumikesztyűvel
Következő cikk Így válasszon parkolásgátló eszközöket