Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Irodabútor

Miért hasznos egy ergonomikus irodai szék?

Ebben a cikkben az ergonomikus irodai szék lesz a középpontban. Egy ipari vállalatnál ugyanúgy kell figyelni az irodisták és vezetők egészségére, mint a fizikai alkalmazottakéra. Az egész napos ülés nem tesz jót a testnek, nem erre találták ki, estére elfáradnak, elgémberednek a végtagok is. Ez pedig hosszú távon káros hatásokkal járhat. 

Épp ezért egy ergonomikus szék hosszú távú befektetés lehet, így érdemes lehet beszerezni az alkalmazottaknak. Ebben a blogcikkben tehát kicsit részletesebben foglalkozunk az ergonomikus székek előnyeivel.

 

Az ergonómia

Az ergonómia a munkát végző személyt állítja középpontba, a mindennapi munkaeszközeit úgy helyezi el, hogy minél egészségesebb legyen a munkakörnyezet. Ebbe beletartozik a testi és szellemi környezet is. Fő szempont, hogy az ülőmunkát végző személy egészségesen dolgozzon, így alakítják ki a munkaállomást.

Ez azért fontos, mert egy ergonomikusan kialakított munkaállomáson a dolgozók kevesebbet hibáznak, ritkábban szenvednek balesetet, kisebb valószínűséggel esnek ki a munkából betegség miatt. Mivel nem fájdul meg a hátuk vagy a derekuk, többet és jobban tudnak dolgozni, mert nem tereli el a fájdalom a figyelmüket. Az ergonómia tárgykörébe tartozik a terek kialakításától a természetes fényforrásokon át a munkaállomások elrendezésééig több tényező is.


Milyen a jó ergonomikus irodai szék?

A legfontosabb talán, hogy személyre szabható legyen, komfortos és biztosítson elég mozgásteret. 

Azt, hogy a szék mennyire személyre szabható, az határozza meg, milyen mechanikával rendelkezik. A legegyszerűbb a háttámlaállító vasalat, a bonyolultabbak a szinkronmechanika, az aszinkronmechanika és a hintamechanika. A magasság állítása manapság már alapfeltétel a székeknél. Arra érdemes figyelni, hogy egy szék nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő lesz, hiszen mások az emberek, mások az igények.

Forgószék   Soft seating

A megfelelő ülésmagasság

Gyakorlatilag az irodai ergonómia alapja, hogy a szék milyen magasan áll. A jó beállításnál a talp teljesen a földön van, a combok vízszintesek, a könyök pedig az asztallap magasságában helyezkedik el. 

 

A deréktámasz

Ha hosszabb ideig a derék megtámasztása nélkül kénytelenek ülni, meggörnyednek, ez a természetes görbület elkezd kiegyenesedni, ez hosszú távon gerincbántalmakhoz vezet. A jó székek megtámasztják a derék görbületét, a támasz pedig magasságban és mélységben is állítható.

 

Ülésmélység

A jó széknél az ülésmélység és annak szélessége is van akkora, hogy kényelmesen elférjenek benne. Az ülés mélysége akkor a legjobb, ha a háttámlához nyomott derékkal a térdhajlat és az ülés között 5-10 centiméter hely marad.

 

Háttámasz

A háttámasz ideális esetben 30-50 cm széles. Ha ez különálló a széktől, akkor legyen állítható. A háttámasz feladata, hogy megtartsa a gerinc természetes görbületét. 

 

Kartámasz

A kartámaszok legyenek állíthatóak, ez az íróasztalnál dolgozóknak fontos leginkább, a vállakra nehezedő nyomás mérséklődik, a karok nem fáradnak el hamar. A megfelelő párnázat biztosítja, hogy a könyökök és az alkarok kényelmesen helyezkedjenek el rajta.
Akármilyen irodai széket választanak, az elsődleges szempont a kollégák egészsége legyen, másodsorban döntsön a termékek ára. Egy ergonomikus szék hosszú távú befektetés lehet. Amennyiben kérdésük lenne, keressenek minket bizalommal.
Előző cikk Minden, amit a biztonságos, láthatósági munkaruházatról tudni kell
Következő cikk A bemutatótáblák előnyeiről dióhéjban