Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Irodaszer

Néhány érdekesség a fénymásolópapírról

A fénymásolópapír ma már annyira az irodai élet kelléke, hogy észre sem veszik, hogy ott van, csak a hiánya tűnik fel. A digitalizáció korában egyre fogy a felhasználása, illetve környezetbarát verziókra cserélik, de bizonyos irattárolási kötelezettségek miatt valószínűleg sosem fog végleg kikopni.

Ma már fénymásolópapírból is többféle létezik a piacon, annak megfelelően találhatják meg a megfelelőt, hogy milyen szükségleteket kell kielégítenie.


Hogyan készül a fénymásolópapír?

A fénymásolópapír anyja, a papír az ókori papiruszokból fejlődött ki, már 5000 éve is ismerték. Manapság gyártása gépesített, de az újrafelhasználtakon kívül fából készül ma is.

Első lépésként a fa kérgét leválasztják, majd a fát megtisztítják és apróra vágják. Ezután vagy gépi darálóban, vagy vegyszerrel leválasztják a cellulózt, így pedig sűrű pépet kapnak. Ezt a masszát többször átmossák és klórral fehérítik.

A következő folyamat, hogy egy szitaszalag segítségével lerázzák róla a vizet, így pedig egy széles papírlap keletkezik. A papírszalagot nedves görgők és melegített szalagok segítségével megszárítják. A kész papírt végül feltekerik és méretre vágják.

Fénymásoló papír

Hogyan válasszunk fénymásolópapírt?

Mára a fénymásolópapírok piaca is igen telített lett, nem csak a megszokott fehér, 80 grammos változattal találkozhatnak. Papír választásához sokan azt javasolják, hogy a nyomtató márkájából válasszanak papírt, így érhető el a legjobb hatás.

Több szempontból sem mindegy, hogy mire használják, mit nyomtatnak vagy másolnak rá. Egy fényesebb felületű papír például sokkal nívósabbnak hat, de egyszerű e-mail nyomtatásához elég a matt papír. Ugyanígy egy tervezőirodának szüksége van a prémium, kicsit vastagabb lapokra, míg egy szállítmányozó cégnek szállítólevelek nyomtatásához tökéletes a 80 grammos.

Használhatnak környezetbarát papírt is, ezek többsége még mindig kicsit barnásabb, szürkésebb, mint az első gyártásúak, de ma már a technológiának hála, egyre több fehér színű lappal találkozni.


Fénymásolópapír jellemzői

Fénymásolópapírt több szempont szerint is választhatnak. Az egyik a méret. Egy átlagos iroda A/4-es kivitelűt használ, általában építész irodáknál fordul elő, hogy A/3-assal dolgoznak, ez a két standard méret létezik.

A papír vastagsága a minőségét mutatja meg, minél vastagabb, annál jobb minőségű lapról van szó. Régebben csak a 80 grammos lap létezett, ma már egészen 200 grammig beszélhetünk fénymásolópapírról.

Léteznek matt és fényes felületű papírok, ezek közül a felhasználás módja adja meg, hogy melyikre van szükség.

Vannak első gyártású fénymásolópapírok és vannak környezetbarátak. Ezt a cégnek kell eldöntenie, hogy milyen fajtát használjunk a mindennapokban. A környezetbarát papírok nagy része kicsit szürkés, barnás színű.


Irodai használat

Egy irodában nagyon sokrétűen használhatják a fénymásolópapírt. Vannak olyan dokumentumok, amiket kinyomtatott formában is meg kell őrizni. Ezek többnyire pénzügyi iratok. Sok helyen kinyomtatják a bérpapírokat is, valamint természetesen minden munkaügyi dokumentumot. 

A cégek profiljából adódóan nyomtathatnak még szerződéseket, partneri megállapodásokat, szállítóleveleket, jelenléti íveket, különböző e-maileket vagy terveket.

Fénymásolópapír nélkül egy cég nem tud élni. Attól függően, hogy mihez használják, más és más fajtája lehet jó, kínálatunkban biztosan megtalálják a megfelelőt.
Előző cikk A bemutatótáblák előnyeiről dióhéjban
Következő cikk Így zajlik a villanymotor tekercselése