Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Hajtástechnika

Így zajlik a villanymotor tekercselése

A villanymotor tekercselése komoly szakmai feladat, ezért ha jó munkát szeretnének, csak szakemberre bízzák! A folyamathoz szaktudás kell, precízitás és folyamatok összehangolt végrehajtása.

A következőkben ezeket a folyamatokat mutatjuk be nagy vonalakban, hogy információt kaphassanak a villanymotor javíthatóságáról és a feladatok összetettségéről.

Hibafelmérés

A villanymotorok tekercselésének folyamata általában a hibafelméréssel kezdődik, ez a legfontosabb folyamat. A villanymotorok nem a legbonyolultabb szerkezetek, de többféle hiba is okozhatja a problémákat. Ide tartozik a forgórészek diagnosztikai vizsgálata. Ennek a szokásos eljárása a tekercselés ohmos ellenállás mérése, a tekercselés impedancia mérése, a tekercselés főszigetelésének szigetelésiellenállás-mérése és a tekercselés menetzárlat-vizsgálata. Ezalatt a forgórészek mechanikailag jobban igénybe vett részeit is felmérik.

Az állórészek diagnosztikai vizsgálatát is elvégzik a szakemberek, hiszen hiába tervezték ezeket a gépeket komoly munkára, ezek a részek is kophatnak, deformálódhatnak, így komoly gondot okozhatnak.

Rezgésdiagnosztikai vizsgálatoknál a csapágyakat, a tengelyt, az állórészt és az egyéb fontos elemeket figyelik meg.

Villanymotor tekercselése - javítás

Miután a hibafelméréssel végeztek, akkor következik a javítás. A folyamat során olyan mechanikus javításokat végeznek el, mint a tengelyfeltöltés és újraszabályozás, valamint az ékpálya javítása és újramarás. Ekkor történik a pajzsok perselyezése, a csapágyak cseréje és az egyensúlyozás.

villanymotor tekercselés
Ugyanígy a javítás során szerelik szét a villanymotort és húzzák le a csapágyakat. A munkafolyamat során kibontják a tekercseket, felviszik a tekercselési adatokat. Megtisztítják a villanymotor állórészeit, és ekkor készítik el a tekercset, ha szükséges, majd elvégzik a javítás utáni ellenőrzéseket.

Javítás utáni ellenőrzések

Miután végeztek a javítással, minden esetben szükséges az ellenőrzés, aminek több dologra is ki kell terjednie.

Szemrevételezéssel a burkolat épségét vizsgálják meg, a tekercsek helyzetét és rögzítését, azok szigetelését, épségét. A segédmotorok, szervómotorok, gerjesztőgépek állapotát, rögzítését ellenőrzik. Burkolatok, csapágyak állapotát, épségét, a csapágyak kenőanyaggal való ellátottságát nézik meg. A tengelyvégek épségét és a hűtőrendszerek tömítettségét és működőképességét vizsgálják meg. Bekapcsolás után a gép által kiadott zajokat hallgatják meg.

A védővezetőket is minden esetben meg kell vizsgálni. Ugyancsak minden esetben szükséges a szigetelésvizsgálat. Ez történhet szigetelésiellenállás-méréssel és/vagy villamos szilárdság vizsgálattal, túlpörgetési vizsgálattal. Minden esetben szükséges működési próbát végezni a villanymotoron, a gyártói paraméterek és a gépkönyv figyelembevételével.

Még a nálunk vásárolt villanymotorok karbantartása is elengedhetetlen azok hosszú távon történő működéséhez. Ha problémát észlelnek az eszközben, szakember segítségével tudják orvosolni, aki az állapotfelmérés után tudja kijavítani a hibát és ellenőrizni az eszközt.

Előző cikk Néhány érdekesség a fénymásolópapírról
Következő cikk Az alumínium sátorváz előnyei