Tovább a tartalomra
Kezdőoldal "Műszaki vezető"
Hajtástechnika

Villanymotor felhasználása - Az ipar egyik csodája

A villanymotor felhasználása igen sokrétű, mind ipari, mind pedig háztartási területen. A villanymotorra méltán lehetünk büszkék, hiszen az első példányt Jedlik Ányos készítette el 1825-ben, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, főként a járműiparban.

Számos előnye van a villanymotornak az iparban, számos területen használható a technológia.

villanymotor


Egyfázisú és háromfázisú villanymotorok

Az egyfázisú motort olyan helyeken alkalmazzák, ahol nem lehetséges az ipari három fázis használata. Háztartási eszközök kedvelt típusa. Kiválóan használható szivattyúkhoz, ventilátorokhoz és egyéb, a háztartásokban található berendezésekhez. Az ilyen típusú villanymotorok 230/400V 50Hz feszültségen működnek.

A háromfázisú motor a gépgyártás területén lett nagyon népszerű. Ezt a kiváló nyomatékkarakterisztikájának és tökéletes ár/érték arányának köszönheti. A háromfázisú villanymotorok 230/400V 50Hz vagy 400/690V 50Hz feszültségen működnek.

smy egyfázisú villanymotor     smy háromfázisú villanymotor

Villanymotorok ipari felhasználása

Az iparban alapvetően háromfázisú villanymotorokat alkalmaznak. Csak ott érdemes egyfázisú villanymotorokat választani, ahol nincs lehetőség háromfázisú villanymotorra. Az egyfázisú villanymotor jóval gyengébb, mint a háromfázisú. Háromfázisú villanymotort is lehet kondenzátor segítségével 230V-ról meghajtani, de ott számolni kell a melegedéssel és a teljesítményveszteséggel.

A háromfázisú kivitel a legkeresettebb termék az ipari szegmensben, hiszen nagyon jó ár/érték aránya és megbízhatósága elősegíti a gépek hosszú távú működését és költséghatékony üzembe helyezését.

Egyfázisú motort cégek is igénybe tudnak venni, nem csak háztartások. Sok helyen fűrészgéphez, betonkeverőhöz vagy egyéb alkalmazásokhoz is használják. Széles körben használhatók szivattyúk, ventilátorok, kompresszorok, fúvó ventilátorok hajtására.

A háromfázisú villanymotorokat villamosok, villanymozdonyok, trolibuszok motorjaiként használják. A hibrid autókba is szerelnek villanymotorokat a belső égésű motorok mellé. Indítómotorként viszont minden személy- és tehergépkocsiban, autóbuszban találhatunk villanymotort, amit a járművek akkumulátora hajt meg árammal.


Villanymotorok nem mindennapi felhasználása

Villanymotorokat nem csak a nagy ipari gyártásoknál vagy a mindennapi eszközökben használhatnak. Vannak érdekes vagy jövőbe mutató megoldások.

Kapcsolódik a járműiparhoz, de mégis kilóg onnan, hogy a pápa legújabb pápamobilja is villanymotor meghajtással fog működni. A prototípust már elkészítették, mégpedig a környezettudatosság jegyében.

Villanymotorral működő repülőgép mintapéldányát is elkészítették már. A minta elméletileg 9 főt képes elszállítani jelenleg még kis távolságra, de jóval gazdaságosabban, mint a benzines fajták. A probléma, hogy míg a benzint a szárnyban lehet tárolni, a villanymotor kapacitása véges, és nem lehet a szárnyban tárolni.

A villanymotorokban rejlő potenciált jól mutatja, hogy olyan cégek is próbálnak betörni a piacra, mint a Huawei. Olyan hibrid autót fejlesztettek ki, amely egy benzinmotort, illetve egy vagy két villanymotort használ.

Legyen szó akár egyfázisú, akár háromfázisú villanymotorról, webáruházunkban igen nagy választékban találhatóak bármilyen eszközhöz.

Előző cikk Az alumínium sátorváz előnyei
Következő cikk Ilyen a strapabíró alumínium raklap!